Ett besök på sjukan...

När Manne föddes så var han helt perfekt. Bortsett från en liten, liten defekt bara...hans tunga satt i princip helt fast. Och varför jag skrev satt är för att den inte gör det längre för vi har nämligen varit och åtgärdat detta idag. Två små klipp och nu går han prickfri igenom en besiktning :)! Han var jätteduktig men jag tyckte lite synd om honom då läkaren höll på att busa med honom i ena sekunden för att i nästa stund ta fram en sax och göra illa honom. Det är tur att bebisar inte har något långtidsminne :)!



Klick klick...

Mellan all diskning-tvätt-städning-bakning idag så har min kära canon fått jobba flitigt. Jag övar å övar för fullt med alla olika inställningar...ändrar-ändrar tillbaka-ändrar igen-suckar-och ändrar lite till. Svär utimellan över att bilderna oftast blir sämre än tidigare när jag fotade med ett förinställt program. Jag får inte riktigt till det med slutartider, bländare o gud vet allt jag fipplar med. Och får jag en hyfsad bra bild så vet jag inte riktigt vad jag har gjort :)! Men jag måste nog försöka inse att det kommer att ta TID att lära sig. Jag längtar massor till torsdag och nästa kursträff för jag har en hel del frågetecken som behöver redas ut. Ni lär få se mååånga bilder här framöver för jag lovar att det tas ett par hundra bilder per dag här hemma :)!





Robinsonkänsla med en tapper 30-taggare

Igår så var det äntligen dags att fira våran Ida som fyllde 30 år i somras. Jag hade ordnat med ett besök på luftlandet i Piteå under dagen. Där var det tänkt att vi bl a skulle sumobrottas i dräkter, hoppa på kardborreväggar osv. Döm av min förvåning då vi kom dit, mitt ute i ingemansland, och möts av massa banor i skogen!!! Luftlandet var nedpackat för länge sen och inte hade gubben som jag haft en massa kontakt med sagt något om det! Nåja, vi fick köra en lägre höghöjdsbana istället vilket var skitkul...så det blev rätt så lyckat ändå i slutändan :)!

Det var en riktigt häftig upplevelse och hur lätt det än ser ut att vara så kan jag säga att man fick sig en del adrenalinpåslag innan man tagit sig igenom de 22 banorna!

Här kommer några pics från vårat lilla äventyr :)













...hela truppen :)

Kvällen fortsatte i Furuögrund med mat, bastu och massa kackel som det fort blir när vi ses alla brudarna. Tyvärr så fick jag batteritorsk så det blir inga bilder därifrån.

Idag så kan jag LUGNT lova att jag är mör i kroppen. Otränad som man är så har gårdagens nästan 2 timmars klängande i träd satt duktiga spår i mina obefintliga muskler. Lilla lätta Manne känns som en blyklump att lyfta!

Jag kan verkligen rekomendera detta ställe om ni ska ordna möhippa, födelsedagsjippon eller liknande! Googla på luftlandet så hittar ni kontaktuppgifter. 


Testing testing...

Vilken tur att jag har så fina modeller här hemma för nu exprimenteras det för fullt :)! Slutartider, bländare, iso-tal, vitbalans mm mm...det är en hel vetenskap men jättejätteroligt att äntligen få lära sig ordentligt! Det här har jag ju längtat efter så länge!!! Jag hoppas verkligen att den här fotokursen som jag började igår ska ge så mkt som jag förväntar mig. Idag så har Manne fått agera modell och säkerligen var det inte sista gången för halva inlärningen är just att Ö-V-A hemma mellan kurstillfällena.




...mindre lyckad bild! Det är tur att övning ger färdighet :)


...något bättre men långt ifrån bra!


Våga vara förälder!

Jag har, så länge jag kan minnas, varit intresserad att läsa om barns utveckling. Efter jag själv fick barn så blev det så klart extra intressant. Mest för att få en liten förståelse i vad som rör sig i deras små huvuden. Det kan i många fall ge en förklaring till varför de gör som de gör. Som t ex när Agnes från en dag till en annan fick fullständigt panik när vi skulle tvätta hennes hår som aldrig tidigare varit några problem. Eller när hon lika plötsligt inte kunde sova om hon inte fick ha en lampa tänd o dörren öppen. Det är så många gånger som man stått som ett frågetecken och inte fattat någonting. Nu, efter jag läst på en del, så har många saker klarnat.

Förutom barns utveckling så är ämnet barnuppfostran oxå väldigt intressant att läsa om. De 5 första åren i barnets liv är enligt proffesorerna de viktigaste så därför känns det bra att få lite kött på benen. Jag tycker inte att det finns några rätt eller fel i ämnet utan alla väljer att göra på sitt egna sätt. Jag läser och tar till mig det som jag tycker passar oss.

Jag fick tips av en kompis att läsa "våga vara förälder" av den omtalade och mycket uppskattade psykologen Alf B Svensson. Beställde boken förra veckan och sträckläste den härom kvällen. Han tar bl a upp ämnen som att sätta gränser, hur bestämda vi vågar vara med barnen, konsekvenser, hur vi kan hjälpa till att stärka barnets självförtroende, ta sig tid mm mm. Så otroligt tänktvärt!!! Det var inte bara en gång jag tänkte när jag läste att..."ooops, det är precis så jag/vi INTE gör"...för vem är särskilt pedagogisk i stundens hetta? Eller när man har varit gräsänka i över en veckas tid o ens tålamod är nere i skoskaften??? Däremot så tror och hoppas jag på att några av Alfs kloka ord har sjunkit in och kan komma till användning i framtiden :)!

Jag önskar att jag kunde få Jimmy att läsa den här boken men det ser jag som ett hopplöst fall då han endast har läst 2 böcker i hela hans liv (gummitarzan & Börje Salming).



...det är bara att hojta till om ni vill låna den lilla men ack så läsvärda boken!

Till prinsessan Catrin

Nu är årets första julklapp inhandlad! Det blev en riktig maräng till våran lilla prinsessa och det är Jimmy som har valt den! (Det sistnämnda var det väll ingen av er som gick på!)


...FÖR HELA 31 KRONOR PÅ TRADERA :)!

Åsså förstås den här till:


Nu återstår "bara" att köpa alla andra! Har ni shoppat några julklappar ännu?

Tjugoandra september...

...och Mannegubbens femmånadersdag är kommen!



Skumt...det känns som tiden bara swishat förbi samtidigt som jag tycker att vi har haft våran Manne för alltid! Jag kan knappt minnas hur livet var som enbarnsmamma :)! Nu har vi iaf två små och det är underbart. En hel del mer jobb men helt fantastiskt! Klart värt det!

Jag helammar fortfarande och vem hade trott att jag skulle fixa det...INTE då jag!!! Jag är sååå glad att det har gått så bra den här gången att jag knappt tror att det är sant. Så himla kul att få avsluta med en fungerande amning när det är sista barnet. Vi har så smått börjat med smakportioner och det verkar uppskattas även om jag undrar om han får i sig just någonting. Allt verkar hamna mestadels utanför munnen :)!

Snurre sprätt som han oxå kan kallas snurrar så fort man lägger ner honom. En aniiiing frustrerande till en början då han inte var allt för nöjd att ligga på mage och jag fick vända tillbaka honom ett par miljarder ggr/dag i ett par dagar. Nu har han blivit jätteduktig o gillar (oftast) läget när han hamnar på mage. Skönt!

Det syns hur förtjust han är i Agnes och skrattar ofta & högt åt henne när hon leker med honom. Hon i sin tur avgudar honom och tycker det är jättekul nu när hon nu börjat få en hel del respons från honom. 

Han är bara hur mysig som hellst :)!

Glimtar från våran dag...


...dagen inleddes med en sångstund för lillebror innan vi åkte in till öppna förskolan, ett besök hos min mormor & affären.


...sångstund nr 2. Precis innan lunch.


...och slutligen sångstund nr 3(!) efter en lunch med en hel del tjafs. Nu börjar lillebror kunna hela registret med sånger :)!



...långprommis efter lunch. Vi var ute och gick i 2 1/2 timme med lite stopp för:



...blåbärsplockning!





...och inspektion & utfodring av får.


...jajjemensan, det blev dans idag med :)!


 
...dagens prinsessa-Isabella :)! Hon varvar mellan 3 "prinsessnamn"...Catrin, Isabella & Laisy.

En ganska typisk måndag då alla utom pappan i familjen är hemma. Imorgon så är det dagisdag för Agnes så då får vi se vad jag och Manne hittar på. Kanske bär det av in till stan för att fylla på depåerna av stadsluft, kanske blir vi kvar på hemmaplan och sätter igång med mina planerade projekt här hemma...vi får se :)!


Shopping

Jag var tvungen att åka in till stan idag. Hade ett par grejer att lämna igen innan öppet köptiden gick ut så det var bara att pallra sig iväg. Men jag måste erkänna att det var lite skönt att lämna Båtvik för ett par timmar efter sista dagarnas karantän i hemmet :)! Jag var dessutom helt själv...första gången på 5 månader vilket kändes lite lyxigt. Att ha med lilleman på stan är ju egentligen inga problem men att slippa kånka vagn i & ur bil och in & ut i affärer och upp & ner i trappor är inte helt fel någon gång utimellan.

Hur som hellst så blev d en del inköp och hör & häpna nu...BARA TILL MIG SJÄLV!!! Det kan jag lova är första gången på över 3 år!!! Barnkläder slinker ju oftast med för det är ju så roligt att handla. De passar ju i allt oxå jämfört med en själv. Nu var det iaf JAG som fick en liten påfyllnad i garderoben :)!

Bland annat så köpte jag dessa...



Och vet ni vad Jimmy sa??? "Har du köpt träningsskor igen"? Men hallå...IGEN??? Jag räknade ut att det var mer än 8 år(!!!) sen jag köpte ett par sist och de är en aaaaaaning slitna vid det här laget. Jag har pratat om att köpa nya i flera år men det har aldrig blivit av. Tills nu :)! Jag hade tänkt komma igång med träningen den här veckan men pga min förkylning så blir det inte förrän nästa vecka. Jag är sååå laddad!


Jag inser nu att jag imorse trodde att jag var piggare än vad jag egentligen var för efter 2 timmar på stan så är jag nu HELT FÄRDIG! Det var nog lite för tidigt att ge sig ut i civilisationen igen. Men det var sååå skönt att komma ut en liten, liten stund!!!

Nu blir det horisontalläge igen :(!


Åsså en glimt på våra smågull...





Förresten, va kul att så många gillade min (ja okej...Jimmys) ide på adventkalender. Vi har bestämt oss för att göra en så nu har jag beställt en klappkalender och lite material & några klappar till den :)!


Adventskalender

Inför förra julen så bestämde jag mig för att inte göra någon paketkalender till Agnes utan vänta till denna jul istället. Hon kändes så liten för det förra året. Nu vet jag inte hur jag ska göra. Om jag bestämmer mig för att göra en så innebär det att 24 "krafsgrejer" ska inhandlas. För jag tänker inte lägga ut någon större summa på dessa klappar och "krafs" känns det som att vi har vi nog av här hemma.

Jimmy kom med en ide som kanske kan funka. Han föreslog att vi ger henne upplevelser i paketen istället för grejer. Typ...ett besök på badhuset alt äventyrsbadet, biblioteket, 4H, rida på fasters häst, äta pizza på pizzerian osv osv. Och det ska förstås göras samma dag som hon öppnar paketen. Det kan oxå vara väldigt enkla saker som t ex att baka bullar eller pepparkakor, hyra en film, köpa lördagsgodis eller åka o hälsa på någon (typ min mormor, mamma eller ngn av hennes kompisar). Agnes är väldigt tacksam att göra grejer med för hon blir så glad för ALLT som händer. Många av sakerna som "slås in" är saker som vi kanske skulle ha gjort ändå men det vet ju inte hon. Jag har funderat mycket på denna ide och jag undrar om vi inte ska göra ett försök. Några paket med grejer blir det nog mellan alla "aktiviteter". Typ lördagsgodiset på lördagar, popcornpaket på fredagar och kanske någon badbomb (som hon ÄLSKAR).

Vad tror ni...kan detta funka eller är det en dålig ide???
Jag vill gärna höra om ni ser någon nackdel med denna typ av adventskalender! 


Dancing queen

Vaknade imorse och kände mig som sju svåra år. Tyyyypiskt när jag ska vara gräsänka fram till onsdag kväll :(! Fast att jag skulle bli risig var väll inte helt otippat då bägge kidsen har varit och är sjuka. Det är bara att bita ihop och inse att livet kunnat vara sämre! Jag har dock inte varit liggandes så vi har tagit tag i lite småprojekt här hemma.

Bland annat har vi torkat klart alla husets miljoner fönster. Och vad är det för match då man har världens bästa hjälpreda???


...det sista men skitigaste fönstret, garaget!

Sen har det varit show i Båtvik idag. Jisses vilka uppträdanden det har bjudits på. Prinsessan Catrin (hennes prinsessnamn) har dansat och dansat tills benen knappt bar längre...



Nu ska jag sjunka ner i soffan och dö en stund. Agnes la sig före 18.30 då hon tjatat om om att få gå o lägga sig i nästan en timme. De dagar hon inte sover mitt på dagen kan man lägga henne helt galet tidigt. Ikväll då inte jag känner mig helt 100 så känns det inte helt fel att hon somnade så tidigt.

Mera höstfix

Vi har bara haft barnvakt över natten till våra barn då vi verkligen behövt det. Dvs när vi åkt bort o det inte varit läge att ta med kidsen. Varför skulle vi annars ha barnvakt? Det är ju inte så att vi ber om barnvakt bara för att sitta hemma och uggla. Men igår så sov Agnes över hos sin farmor i hennes husvagn. Inte för att vi skulle bort utan för att farmorn i fråga ville det. Så det blev en ny upplevesle...alltså att ha barnvakt o inte ha några planer. Det kändes väldigt märkligt. Märkligt men faktiskt riktigt skönt!

Vi lagade till en riktig lyxmiddag på kalvfile och guditider vad vi åt...och åt! Sen bar det av till Sandra & Jerry i Lundbäck. Där hade Jerry eldat igång bastun åt oss tjejer och som Sandra sa...basta ALDRIG med en finne! Shiiiit vad vilken hetta det var i bastun!!! Sandra satt mest utanför och kippade efter luft, haha. Ja jag med till slut :)! Sen blev det ett par omgångar pictionary och rappakalja innan fårrden gick hemmåt i den mörka natten.

Denna dag har spenderats ute i det underbara höstvädret :)! Började med att avverka 7 kilometer skogsväg...skönt och MYCKET VÄLBEHÖVLIGT! Sen har vi pysslat på med lite allt möjligt på gården...fönsterputsning, rabattfix och lite mera höstplanteringar. Det är så kul att göra fint i krukorna nu när sommarblommorna gjort sitt för i år. 

  

Fredag...

För drygt 10 år sen så var jag 20 år, bodde i Stockholm och hade precis påbörjat första terminen på lärarhögskolan. Jimmy pluggade i Halmstad och veckopendlade. Vi betalade ingen hyra på lägenheten och därmed blev alla våra pengar fickpengar :)! När Jimmy var borta på veckorna så snålade jag med matinköpen och levde på mat som var det billigaste som gick att handla. Det blev därmed en hel del nudlar, pasta o blodpudding. Helt okej tyckte jag! Allt för att ha lite extra pengar till att ha roligt för. Krogbesöken blev många o gud så roligt vi hade! Det var lycka det!

Varför kom jag in på detta nu? Jo igår när Jimmy kom hem med allt kött från älgjakten och vi satt och paketerade det så blev jag lite full i skratt. För om någon hade sagt till mig, för 10 år sedan, att jag skulle bli så galet lycklig över att få så mkt kött att fylla frysen med så hade jag ALDRIG trott det. Men så är det! Vad som gör en lycklig förändras en hel del med åren :)! Likaså ens prioriteringar i livet!

Idag är det fredag, veckans bästa dag, vilket känns alldeles förträffligt bra. Fredagar har alltid varit en favoritdag...oavsett när jag var 20 eller nu vid 30+! Denna fredagkväll ska spenderas i Lundbäck där Sandra ska bjuda på middag. Vem vet, det kanske blir ett premiärbesök i deras bastu oxå!



Trevlig helg på er...


090909

Vilket häftigt datum det är idag :)!

Idag så har jag varit riktigt produktiv. Dessutom så hämtade mamma Agnes på dagis så har jag haft heeela dagen på mig att pyssla i lugn o ro.  

Ett av projekten som jag tagit tag i är att putsa fönsterna och gudarna ska veta hur välbehövligt det var!!! När man kollat ut genom fönsterna i vardagsrummet så har det sett ut som det regnar ute så skitiga var de. Jag kan lova att sommarens gårdsarbete har satt sina spår på dem!

Jag har även gjort lite höstfint i krukorna ute. Kastat sommarblommorna o satt dit lite höstigare blomster...


...ljung, murgröna och ??? (mamma eller Veronika kanske har ngt förslag på vad de kan tänkas heta)

Manne har haft en riktig sovdag så honom har jag knappt sett röken av, tyvärr! Han somnade redan vid 9-snåret, var uppe en kortis vid 13-tiden och sov vidare till 17. Då tycker man ju att han borde vara vaken en stund men nepp, drygt 18 så var det sovdags igen och han sover fortfarande. Om nu inte vagnen blåst bort vill säga för SHIIIIT vad det stormar ute idag!!!

Jag har, trots hans knappa vakentid idag, hunnit fota honom lite...





Vad tycker ni...är porträttbilder finare i svart/vitt eller färg?
(då menar jag generellt o inte just bilderna ovan)

Som ni kanske märkt så fotar jag mycket i s/v men det beror lite på situationen, motivet, vart jag är osv. Ute så tycker jag oftast att färgbilder gör sig bäst...speciellt om det är dagtid och ljuset är bra.

Den här bilden nedan som jag tog igår fotade jag både i färg o s/v och tycker faktiskt att s/v blev bättre. Så i en del fall så är s/v finare ute. Men bara ibland :)!


Älskade september

Wow vilka härliga dagar det är nu!

Jag skulle lätt kunna byta ut alla årets månader mot september. Har alltid tyckt bäst om hösten med de varma härliga dagarna och de mörka & svala kvällarna. UNDERBART! Jag försöker vara ute så mkt jag bara hinner och kan för jag vet att en lång, mörk o tung årstid närmar sig med stormsteg. 

Jimmy jagar älg dessa dagar så jag är jaktänka eller vad man nu kan kalla det. Han pangade sin första älg igår och kom stolt hem med ett stort älghjärta. Mysigt värre va?!!  


...bild från kvällens promme

Måste bara visa en ursöt klänning/tunika som jag tänker tradera hem (vissa grejer kan jag bara inte motstå):


Stockholm del 2

Våran andra del i Stockholm tillbringades alltså med Jimmys brors familj i deras hus som är under full renovering med slipdamm, övertäckta golv & allt vad renovering innebär. Tur att man är van med renoveringskaos :)!

Minstingen Tim hade blivit en hel del större än sist o är hur mysig som hellst. Jag trodde att det skulle vara större skillnad på smågrabbarna i storlek men det var det inte. Manne var tom lite längre (men ngt kilo lättare). Tim har däremot börja färdas på golvet medans våran lillkille fortfarande ligger kvar där man lägger honom :)! För ni som inte vet så skiljer det 2 1/2 månad mellan grabbarna.


...småbusen


...Manne hittade snabbt en favorit som har beskådats i ett flertal timmar under veckans gång :)


...liiiite för stor för sängen kanske


...storebror å lillebror


...ett mindre lyckat försök på en gruppbild


...Tim var väldigt fashinerad över Mannes små fossingar


...våran gladskit i Timmens stol


...Timmelingen


...en till mindre lyckad liten gruppbild. Att styra upp en bra bild med två småttingar var inte det lättaste kan jag lugnt lova!!!


...alltid lika glad Lina


...Tims söta leksak


...fotyatzy kanske vore nått :)


...mera glad Lina


...jajjemensan, utebad i september. Lovely!

Vi har bl a roat oss med shopping, promenader, filmtittande och väldigt mycket hemmamys. Killarna, de äldre alltså, har sysslat med listning å annat trist som måste göras innan köket (å allt annat för den delen) sätts på plats. Vädret har varit kanon alla dagar så kvällarna har spenderats på deras nya finfina altan.

I onsdags så fick jag, hör å häpna, med Jimpa på shopping. Det händer ju inte varje dag!!! Bland annat IKEA betades av och där hittade vi ÄNTLIGEN en vit tv-bänk som troligast ska inhandlas snart. Det blir att köpa två stycken då vi har så lång vägg i vardagsrummet. Byggare Bob ska bara göra en liten justering så att det kommer att se ut som en och inte två hyllor genom att montera en skiva i ek längst upp. Sen hittade jag även en skitsnygg lampa som ska inhandlas i dubbel uppsättning för att pryda den fina bänken...


Hurra för IKEA!!!

 Nu måste vi bara pallra oss upp till Haparanda för lite shopping...inte mig emot ;)!


Stockholm del 1

Nu är vi på hemmaplan igen efter en vecka i våran fina huvudstad. Skönt men samtidigt lite trist att va hemma igen. Det har inte gått någon nöd på oss under den gångna veckan det är ett som är säkert...god mat o gott sällskap har förgyllt våra dagar. Som jag skrev så delade vi upp våran tripp och var tors-sö hos Polle & Linda för att sedan våldgästa Jimmys bror m familj sö-tors.

Här kommer några pics från vistelsen på Gräddhyllan, dvs hos Polle & Linda...


...gulligaste Ebba, en månad gammal!



...Linda å Ebba



...Agnes & Lilly

Tyvärr så skulle ju, som jag nämnde tidigare, Manne gå o bli sjuk under våran Stockholmssemester. Han har låtit/låter som en gammal skördetröska i luftvägarna och febern har kommit o gått under veckan. Skittrist när man är borta. Men han har hållit skenet uppe bra trots omständigheterna. Flygresan hem igår var spännande att se hur hans snorfyllda skalle skulle klara men inte enda ett pip från lillgubben. Tur det för övriga passagerare i det nästan fullsatta planet :)! 


RSS 2.0